Dům v Nenačovicích

soukromý investor | obec Nenačovice
externě pro Energy Benefit Centre | STUDIE, DSP, DPS  8/2010-7/2011
 

Projekt řeší zásadní zásah do obytné části statku v obci Nenačovice na Berounsku. Cílem je vybudovat nový rodinný dům při zachování ducha místa. Statek leží v údolí u potoka a má půdorysně má tvar písmene "U". Původní obytné stavení svou severní stěnou zapíralo až 4m vysoký svah s cestou, jižní stranou se dívalo do dvora. Pokročilý stupeň zchátralosti nám bohužel nedovolil zachovat z něj mnoho. Zůstala severní stěna, klenutá místnost u štítu, která bude sloužit jako altán, a několik prvků z interiéru.

Nový dům těží z tradičních kvalit zděného domu, zároveň se však v něm uplatňují moderní prvky. Hlavní hmota lícuje s rovinou fasád hospodářských staveb, z ní v 1. nadzemním podlaží vystupuje k jihu přístavba zádveří, kuchyně a jídelny v podobě přidaného kvádru. Na vrchním líci kvádru se nachází terasa přístupná ze 2. nadzemního podlaží, krytá je zavěšenou pergolou sbitou z fošen. Dalšími výraznými novými prvky jsou vikýře v sedlové střeše – na jižní straně tři, na severní jeden – a velká francouzská okna do obytných místností.

V exteriéru jsou použity 4 povrchové materiály: bílá omítka na hlavní hmotě domu, keramický obklad z pásků imitující lícové zdivo na kvádru vystupujícím z 1. nadzemního podlaží, měděný plech jako oplechování štítů a použitý i na ostatních klempířských konstrukcích a pálené tašky na střeše. Solidní, tradiční vzhled této kombinace podtrhuje moderní prvek nerezového komínu umístěný na východním štítu spolu s ocelovým lakovaným zábradlím na jižní terase ve 2.NP.

Dispozičně je dům navržen pro pětičlennou rodinu. Vstupuje se z jižní strany ze dvora. V prvním nadzemním podlaží se kromě technického zázemí v blízkosti vstupu nacházejí hlavní obytné prostory (společenská část) – kuchyně, jídelna a obývací pokoj s přístupem na venkovní terasu. Do vyšších pater se vystupuje po schodišti umístěném při severní fasádě. Druhé nadzemní bude sloužit především rodičům, nachází se tu ložnice, koupelna a velká pracovna s terasou. Třetí nadzemní podlaží je naopak celé k dispozici dětem - kromě tří pokojů je tu i menší koupelna a malá místnost pro server