Dům na Spořilově_ II. etapa

soukromý investor | Praha, Záběhlice |
studie, DPS, interiér,
realizace | 2018 | ve spolupráci s Hořejší interiéry a investorem
 

První etapa úprav původního modernistického domu na Spořilově kompletně připravila obvodové konstrukce podkroví, takže nyní se všechny úpravy odehrávaly jen uvnitř. I když jsou všechny konstrukce nové, dispozice v zásadě vychází z původního rozvržení. Jen obytný prostor a ložnice si vyměnily místa a přibylo samostané WC. Do bytu byla zakomponována původní půda ve 3NP i v podstřeší. Vznikla tak objemná komora a patýrko otevřené do obytného prostoru. Další komora vznikla z původní spíže a je přístupná skrz skříň v ložnici. V interiéru jsme opět použili materiály a prvky navazující na původní podobu domu: dubové parketové podlahy, dveře a nábytek lakovaný smetanovou barvou, svítidla a kliky v dobovém tvarosloví. Novým prvkem je odhalený původní krov.
Byly dokončeny i úpravy na pozemku završené stavbou pergoly. Ta, spolu se zahradními úpravami, poskytuje příjemné posezení v soukromí. Pergola je kryta skelněnými tabulemi s integrovanými fotovoltaickými články, které dodávají energii pro provoz domu. Další fotovoltaika a solární kolektory jsou umístěny na střeše domu.